15 dec 2011

Inside de BK finale

De prijzen zijn verdeeld, de pof is weggezogen en de spieren zijn gerecupereerd. Tijd voor een korte nabeschouwing.
Bij de 9 geselecteerde heren zaten alle usual suspects aangevuld met een aantal nieuwe uitdagers en zelfs twee 35+ veteranen.  De grote franstalige favorieten hadden het van de daken geroepen dat ze klaar waren voor de ultieme uitdaging na maanden lange specifieke training. Yannick had zijn trainingen nog opgedreven want zat als titelverdediger uiteraard met extra druk op de schouders. Nico F zijn voorbereiding was meer op het karate kid wax-on wax-off principe gebaseerd, maar dan toegepast op allerlei doe-het-zelf activiteiten. Het was duidelijk dat Jurgen recent ook in het boulderen een serieuze tand heeft bijgestoken en ik vermoed hetzelfde voor Tanguy. Marius kon zijn elleboog tendinitis voldoende onderdrukken om het beast-of-the-east nog eens los te laten en Tom had zich eigenlijk per ongeluk gekwalificeerd.
 Zoals de meeste BK finales waren er ook dit jaar enkele onverwachte wendingen. De eerste route was al direct heel fysiek waar behalve de veteranen de meesten wel doorgeraakten. Yannick had 3 keer de laatste greep vast met 1 hand maar vond helaas de juiste houding niet om bij te kunnen pakken. De 2e route begon met een wilde jeté, niet ideaal voor Mr Static maar geen probleem voor de springkonijnen. De traversee gevolgd door een uitklim op de dal bleek echter moeilijker dan verwacht en enkel Nico F klom deze route op zijn sokken uit. De 3e route was snoeihard en werd niet getopt, iedereen strandde op of net onder de zonegreep. Bij het begin van de laatste route staat Nico F dus als enige aan de leiding met 2 getopte boulders, een route dwars door het grote dak op regletten. De route is haalbaar en wordt door 3 of 4 klimmers getopt behalve door Nico F. Hij mist op een haar na de laatste greep en ziet zo de titel wegglippen. Olivier moet de route in eerste poging klimmen om te winnen en doet dit ook met overmacht. Het is beslist, Olivier Mignon is Belgisch kampioen. Verdiend zeker en vast maar toch met een flinke dosis geluk. Nico F en Nico M vervolledigen het podium. Yannick bleek gewoon een slechte dag te hebben, de rest weet wat te doen tegen volgend jaar.
 
Ondertussen was de strijd bij de vrouwen ook gestreden. Mathilde en Magali gingen met elk 4 boulders a vue door naar een superfinale. Hier maakte Mathilde het verschil en kan zo haar titel een jaar verlengen. Chloé zorgt als 3e voor een identiek podium als vorig jaar.
 
De organisatie in de Lizard was zoals gewoonlijk perfect. De routes waren super, de ambiance warm en gezellig, de jury streng, het publiek uitzinnig en de afterparty vermoeiender dan de finale zelf.
 
Meer wedstrijdplezier deze zaterdag op de Xmas Womens Open waar alle vrouwen zullen strijden voor het Kerstprinces kroontje. De routes zullen super zijn, de ambiance warm en gezellig, de jury omkoopbaar met de nodige charme, het publiek dolenthusiast en alweer een spetterence afterparty. Allen daarheen!
 
Tom V

Geen opmerkingen:

Proudly sponsored by :

Vaude

Black Diamond

Evolve

Pics of Pricks

Whats new ??